perjantai 4. syyskuuta 2020

Osa 4. Shaw (kauppiaat)

.Tässä osassa seuraamme toisen kauppiasperheen elämää


**************


Eleanorin oli vaikea sopeutua uuteen elämäänsä. Ritarin tyttärenä hänen ei ollut tarvinnut tehdä aiemmin kotona asuessaan ollenkaan kotitöitä. joten hän oli saanut keskittyä hiomaan aatelisnaisen taitoja. Tosin nyt hän ei tarvinnut niitä, sillä kauppiaan vaimon oli tärkeintä hoitaa kotia, auttaa puutarhatöissä ja kasvattaa lapsia.


Eleanorin tehtävänä oli myös tyydyttää miehensä tarpeet ja hankkiutua raskaaksi. Ja Simon piti siitä huolen. Eleanorin ei auttanut vastustella.


Simon käyttäytyi liiankin innokkaasti nuorta kaunista vaimoaan kohtaan, miehen oli tärkeää saada Eleanor raskaaksi mahdollisimman nopeasti. Eleanor oli tottunut miehensä koviin otteisiin ja toimi kuuliaisesti tietämättä paremmasta. Sänkytouhut olivat hänelle vain pakollinen velvollisuus, eikä hän osannut nauttia niistä.


Ehkä jos Simon olisi osannut ottaa hänenkin tarpeensa huomioon, olisi Eleanor voinut nauttiakkin, mutta miehelle olivat tärkeintä vain hänen omat halunsa.

***********


Ei mennyt kauaakaan, kun Eleanor alkoi voida pahoin. Simonin kanssa vietetyt yöt olivat  selvästi tuottaneet tulosta.


Eleanorin ajatukset äitiydestä olivat ristiriitaiset. Hän ei viihtynyt asemassaan, eikä kokenut oikeastaan mitään tunteita Simonia kohtaan, mutta ehkä lapsen saadessaan, hän voisi saada jotain positiivistä elämäänsä, joka olisi hänen omaansa.


Taloudessa ei paljon yksityisyyttä tunnetta, kun Eleanorin pahoinvoinnin jatkuessa Simon sai todistaa kylvyssä ollessaan tämän oksentelua.


Eleanorin arki oli silti kiireistä ja taloudesta piti silti huolehtia, vaikka hän tunsikin itsensä tavallista väsyneemmäksi.


Simonkin aloitti vuorostaan kevättöiden istutukset muiden valtakunnan talonpoikien ja kauppiaiden tapaan. 


Simon oli erityisen ylpeä useista hedelmäpuistaan, joita ei ollut kovin monella muulla simillä. Hän tulikin tarvitsemaan isot varastot vihanneksia ja hedelmiä kaupanpitoa varten, joten kaikki piti leikata ja hoitaa hyvin tarkasti.


Eleanorin kasvanut maha alkoi viimein näkyä. Vatsa oli kovin iso jo alkuvaiheessa.


Eleanor päätti eräänä aamuna viimein kertoa Simonille uutisen, kun maha alkoi näkyä. "Simon, olen raskaana. Voisitko tehdä tulevalle pienokaiselle kehdon?" hän sanoi."Sehän on mahtava uutinen, rupean rakentamaan sitä samantien", Simon sanoi ja alkoi pohtia, mitä tulisi tarvitsemaan kehtoa varten.


Kehdon valmistuttua Simon suuntasi entistä suuremmalla innolla kasvimaalle ja alkoi istuttaa lisää kasveja. Simonilla oli jo valmiiksi suuret pellot kauppaansa varten tehtynä, mutta nyt hänellä tulisi olemaan enemmän apua peltotöihin syksyllä, joten kasvistoa voitiin laajentaa entisestään.


Eleanor ei ollut vielä kovin hyvä kokkaamaan ja välillä keitokset paloivatkin karrelle. Ruokaa ei kuitenkaan ollut tuhlattavaksi, joten kaikki palanutkin oli syötävä. Simonille hän ei niitä kuitenkaan kehdannut tarjota.


Oli monta iltaa, kun pariskunnan näki vielä puolenyön jälkeenkin kasvimaalla. Simon alkoi tarvita paljon apua myös kodin ulkopuolelle kasvien kasteluun ja rikkaruohojen irrotteluun, joten Eleanorin työtaakka suureni entisestään, vaikka nainen oli jo keskivaiheessa raskauttaan.


Nainen alkoikin olla kovin uupunut kaikesta työstä, mutta ei uskaltanut kertoa miehelleen.


Eleanor oli myös alkanut nähdä usein painajaisia. Hän näki painaisia menneisyydessään tapaamastaan miehestä, aatelisesta, joka oli joskus teininä liehitellyt häntä, mutta päätynyt kuitenkin ottamaan vaimokseen korkea-arvoisemman aatelisen.


Eleanorin maha jatkoi kasvamistaan entisestään. Nainen alkoi miettiä useamman lapsen mahdollisuutta. Hänen suvussaan, kun oli ennenkin syntynyt kaksosia.


"Luulen, että tulemme saamaan kaksoset", Eleanor totesi yhtenä iltana lyhyesti ja jäi jännittämään miehensä mielipidettä. "Vau, kaksosethan ovat harvinaisempia. Jos niin käy, jumala on todella siunannut meitä. Olisimme myös ensimmäiset vanhemmat, jotka saisivat kaksoset yli 20 vuoteen", Simon vastasi tyytyväisenä.


Illallisen jälkeen, Eleanorin yllätykseksi, Simon nousi ylös ja silitti vaimonsa mahaa. "Kyllä sinulla onkin iso maha, mahdatkin olla oikeassa, että saamme kerralla kaksi! Onkohan synnytys jo lähellä?"Simon totesi innokkaana.


Eleanor oli tyytyväinen miehensä innokkuuteen, ensimmäistä kertaa heidän avioliittonsa aikana, hän oli nähnyt miehessä jotakin, mikä sai hänessä aikaan lämpöisen tunteen.


Eleanorin synnytys päättikin alkaa samana yönä. Synnytys keski koko yön ja Simon sai haettua läheisestä luostarista Eleanorille nunnan apuun tämän synnytykseen.


Pitkän yön jälkeen nainen tuli makuukammaristaan ylös käsivarsillaan kaksi pienokaista. Hän ojensi toisen vauvan häkeltyneelle Simonille.


Simonin sylissä ollut vauva oli poika ja sai nimekseen Robert Shaw. Poika peri äitinsä ihon sekä isänsä hiusten ja silmien värin. Eleanorin sylissä ollut vauva sai nimekseen Helen Shaw. Helen oli kuin kopio isästänsä silmineen, ihoineen ja hiustenvärineen.


Kun Eleanor oli selvinnyt synnytyksestään alkoi kaksosten kanssa uudenlainen arki. Kaksoset vaativat häneltä paljon, kun toinen heistä oli tyytyväinen, niin toinen vuorostaan huusi jonkin asian vuoksi. Eleanor koki uupuvansa entistä enemmän.


Simonin hedelmäpuut olivat alkaneet tuottaa ensimmäiset satonsa. Simon oli kovin hyvillään muutenkin, sillä kaikki eteni hänen suunnitelmansa mukaan. Hänellä oli nyt poika ja tytär, poika perisi hänet ja tyttären hän voisi naittaa aatelisille tai ritareille. Simon kovasti toivoi lasten tulevan Eleanorin näköisiksi, jotta mahdollisia kosijaehdokkaita olisi mahdollisimman paljon.


Ahkerointi puutarhassa ja kasvimaalla, vaati silti Simoniltankin oman osansa. Silti Simon ei luovuttanut, vaan jatkoi joka ilta hyvin myöhälle yöllä töissään, jotta kauppa saataisiin vielä auki. Tulevaisuudessa kaikki olisi helpompaa, kun olisi useampia sukupolvia apuna.


Kun Eleanorin raskausaika oli ohi, alkoi Simon vaatia taas aviomiehen oikeuksiaan. Eleanor ei tästä ilahtunut ollessaan iltaisin edelleen kovin väsynyt ja uupunut, mutta tähän ei auttanut kuin suostua."Odotat minua tästä lähin valmiina, joka ilta vuoteessa", Simon ohjeisti vaimoaan vaativasti. Eleanor nyökkäsi hiljaa.


Simonilla oli myös taka-ajatuksena taas Eleanorin saattaminen raskaaksi. Useampi lapsi takaisi heille paremman ja varmemman tulevaisuuden.


Eleanorilla oli jo ihan tarpeeksi kädet täynnä työtä nykyisissä lapsissaan. Hän vielä opetteli lasten hoitamista, ei hänellä ollut ketään, joka olisi sitä hänelle opettanut. Simon ei osallistunut lastenhoitoon. Hänen perheensäkkin asui aivan liian kaukana, jotta siskoilta tai äidiltä olisi voinut pyytää apua. Eleanorin ei ollut koskaan ennen tarvinnut hoitaa lapsia, sillä hän oli aina ollut perheen nuorimmainen lapsi.

"Mitä sinä haluat? En minä tiedä enää mitä tehdä, vaihdoin vaippasi jo äsken!" Eleanor kiljahti lapselle tuskaisesti. Olisipa äiti ollut täällä häntä auttamassa.

************

4 kommenttia:

 1. Eleanor parka, elämä vaikuttaa kovin erilaiselta kuin hän varmaan nuorena osasi odottaa. Toivottavasti lastenhoito alkaa sujua hieman paremmin, mikäli lapsia ilmaantuu vielä lisääkin. Onkohan kaksosten syntymällä suurempaakin merkitystä tulevaisuudessa, kun ei niin pitkään aikaan kukaan ole kaksosia saanut? Tulevat osat varmaan sen näyttävät.
  Mielenkiinnolla odotan aatelisten osia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :) Tulevaisuudessa tullaan sitten näkemään, sen sanon että valtakunnan ainoiksi kaksosiksi he eivät jää, mutta ehkä jotain muuta erikoista liittyy näihin kyseisiin kaksosiin. Eleanorilla on paljon totuttelua uuteen elämäänsä.

   Poista
 2. Onpa perheilläsi valtavia kasvimaita! Simit ovat niin hitaita puutarhanhoidossa, että voin kuvitella, millainen työ noiden huoltamisessa on :o paninpa vain merkille. Itseä turhauttaa välillä yksi pikkuinen kasvimaarivi, kun sen kitkemiseen menee tuntikausia.

  Ohoh, toivottavasti Eleanor pärjää kaksosten kanssa eikä uuvu totaalisesti! Vaikka siltä uhkaavasti vaikuttaa. Millainen uskontojärjestelmä tässä valtakunnassa muuten on? (Se kyllä varmaan selviää myöhemmin, mutta tässä osassa kun mainittiin jumala, niin tulinpa miettineeksi.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas kiva, kun huomasit. Loin tahallaan Shaweille sekä talonpoikaisperheille isot kasvimaat eli "pellot", jotta saisin vähä myös lisää haastetta pelaamiseen ja kitkeminen veisi paljon aikaa niinkuin veisi oikeastikkin. Täytyy myöntää, että se kyllä toimi ja nämä ensimmäiset vuodenajat tällä ja kahdella muulla perheellä oli aika hektistä. Aikaa meni paljon vain kasvimaalla sekä pitäessä vauvat/taaperot, että raskaana olevat naiset tyytyväisenä ilman keskenmenoja!

   Kiintoisa kysymys. Ajattelin, että valtakunnassa vallitsisi kristinuskon katollinen kirkko, niin kuin oikeastikkin vallitsi Läntisessä-Euroopassa. Mutta sitten tietenkin valtakunnasta löytyisi myös pakanauskontoja eli luonnonuskontojen harjoittajia yms.

   Kiitos paljon kommentista! :)

   Poista