torstai 8. huhtikuuta 2021

Osa 12. Mercer

Aiemmin Mercereillä tapahtunutta:

Walter peri vanhempiensa kukkakaupan perheen ainoana poikana. Walterin perheellä oli joskus ollut enemmän rahaa, mutta rahakirstu oli jo aikoja sitten huvennut. Walter ei olisi halunnut alunperin periä vanhempiensa kauppaa, koska oli haaveillut elämästä, jossa hänellä ei olisi vastuuta.Walter ja Janet naitettiin keskenään vanhempiensa yhteisellä päätöksellä. Walter ja Janet olivat ystävystyneet avioliiton aikana, mutta eivät kokeneet vetoa toisiinsa. Perijä oli silti saatava alulle, joten pariskunta joutui viettää hetkiä sängyn puolella. 

Walter opetteli kukkien sidontaa ja kerrytti valmiita kukkakimppuja varastoon, jotta kauppa voitaisiin syksyllä avata. Walter yritti myös viljellä maata, mutta ei tuntunut onnistuvan siinä ollenkaan. Janet tuli lastenhankintayritysten johdosta raskaaksi ja alkoi odottaa heidän esikoistaan. Janet synnyttikin heti ensimmäiseksi pojan nimeltä Luke Mercer, joka tulisi perimään heidän kauppansa. 

Janet piti äitinä olosta ja ehdottikin toisen lapsen hankkimista miehelleen. Walter suostui naisen pyyntöön, mutta koki kovaa ahdistusta ajatuksesta, hän kun ei olisi alunperin halunnut ollenkaan lapsia. Mies päätyi lohduttamaan itseään useammalla viinituopillisella, tietenkin salassa vaimoltaan.


Walter kiroili kovaan ääneen yrittäessään korjata vuotavaa kylpyammetta. Hänen elämänsä tuntui pelkältä epäonnistumiselta päivästä toiseen. Miten jonkin ammeen korjaaminenkin saattoi olla niin vaikeaa.


Walterin sato oli kyllä vähitellen kasvanut, mutta se tuntui silti kasvavan hitaammin kuin sen pitäisi. Walter ei tiennyt mitä hän oikein teki väärin.


Janet oli kuin tullutkin yhden sängyssä vietetyn kerran jälkeen raskaaksi ja odotti nyt toista lasta. Raskauden myötä hänen jaksamisensa oli alkanut kärsiä ja se näkyi huushollissa. Onneksi Walteria ei tuntunut haittaavan talon sotkuisuus, miestä tuskin näkyi päivisin talossa muuta kuin ruoka-aikoina.


Silti Walter kävi välillä hoitamassa poikaansa, kun Janet oli nukkumassa. Vaikka hän ei henkilökohtaisesti pitänyt lapsista, niin Luke oli kuitenkin hänen vanhin poikansa ja hänen tehtävänsä olisi opettaa poikansa kaupan pitoon ja peltotöihin. Ehkäpä aikaisella opetuksella, Luke olisi joskus jopa etevämpi niiden hoidossa kuin hän itse.


Sitten koittikin Luken syntymäpäivä. Walter vietti pojan kanssa kaksistaan syntymäpäivää, sillä Janet oli liian väsynyt raskautensa vuoksi.


Lukesta kasvoi isänsä näköinen komea poika.


Janet oli havahtunut siihen, että oli unohtanut poikansa syntymäpäivän. Hieman apeana hän valmisti heille illallisen ja siivosi keittiön. Raskaus tosiaankin teki hänestä unohtelevaisen.


Mennessään nukkumaan, Janet tunsi ensimmäistä kertaa vauvan potkivan. Väsymyksestään huolimatta hän koitti nauttia jokaisesta hetkestä raskaana. Saattaisihan tämä vauva olla hänen viimeisensä. Walter kun ei tuntunut piittavan lapsista ja tuskin enää suostuisi kolmanteen.


Yhteiset ruokahetket perheen kesken olivat harvinaisia. Janet vietti kaiken aikansa joko nukkuen tai hoitaen Lukea, kun taas Walter ahersi kauppansa ullakolla sitoen kukkia tai pihalla hoitaen satoa. 

"Raskaus edistyy hienosti, ei mene enää montaa kuukautta, kun pienokainen syntyy", Janet selitti Walterille."Hienoa",Walter vastasi lyhyesti. "Entä miten kukkien sidonta edistyy? Saammeko kaupan syksyksi valmiiksi?" Janet kysyi. "Kyllä se siitä hitaasti etenee. Uskon, että syksyllä saan kaupan auki. Luke saakin kasvaessaan auttaa sitten sadon kanssa, jotta saan keskittyä pelkästään kukkien laittoon", Walter vastasi vilkaistessaan Lukea. "Tottakai, heti kun hän pääsee aloittamaan koulun", Janet myötäili tyytyväisenä. Hänestä oli mukavaa, että pitkästä aikaa heillä oli jotain juteltavaa.


Janet piti Luken hoidosta, vaikka tämä ei ollutkaan mikään vaivattomin lapsi. Pojasta oli silti paljon seuraa hiljaisessa talossa. Ja Luken pieni hurmaava hymy sai Janetin aina iloiseksi.


Walter oli edelleen paljon poissa iltaisin ja saapui yleensä vasta myöhään nukkumaan, löyhkäten viiniltä. Joskus Janet mietti, missä mies vietti iltansa. Hän ei kuitenkaan udellut, Walter ei muutenkaan jakanut hänelle ajatuksiaan kovin paljoa, eikä hän ollut varma tahtoiko tietääkään ihan kaikkea. Walter oli muutenkin aina ollut aika sulkeutunut ja itsekseen viihtyvä simi.

**********


Walterin työpäivä oli tälläkin kertaa viivähtänyt myöhälle iltapäivälle torkkujen takia. Viimeisteltyään viimeisen kukkakimpun sille iltaa, saattoi mies viimein palkita itsensä. Muutama tuopillinen viiniä tekisi hyvää pitkän päivän jälkeen. Viinin juonista oli muodostunut hänelle päivittäinen tapa helpottaa oloa, mutta vasta kun päivän työt oli tehty.


Janetin vatsa oli koko päivän kipuillut. Valmistaessaan illallista perheelleen, Janet odotti kokoajan, että synnytys alkaisi. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut ennen seuraavaa aamua.


Janet oli juuri herättämässä Lukea uniltaan, kun tunsi synnytyksen viimeinkin alkavan. Janet huusi Walteria apuun, mutta miestä ei näkynyt missään.


Janet sai kuin saikin itse hälytettyä nunnan paikalle auttamaan ja aika pian hän pitelikin käsillään pientä tervettä tyttöä.


Tyttö sai nimekseen Ida Mercer. Idakin peri veljensä tavoin isänsä silmät, hiukset ja ihon.

*****************


Walter järkyttyi huomatessaan puolet sadosta kuolleen. Mies oli unohtanut niiden hoidon muutamaksi päiväksi ja tuloksena oli tuholaisia, kuivuutta ja rikkaruohojen kasvua. Walter kiroili vihaisena omaa tyhmyyttään ja yritti hädissään pelastaa jäljellä olevat kasvit. Perheelle ei jäisi paljoakaan ruokaa talveksi. Kuinka he oikein pärjäisivät?


Pelastettuaan jäljellä olevat kasvit, syöksyi Walter sen jälkeen tutulle viinitynnyrilleen. Tälläisestä tilanteesta selviäisi vain viinin avulla. Walter kittasi tuopillisia alas niin kauan kunnes ahdistus rinnassa alkoi helpottaa. Ja maailma alkoi näyttää taas tutun sumuiselta.


Useiden tuopillisten jälkeen Walter oli jo niin humalassa, ettei pysynyt enää pystyssä, vaan jäi maahan miettimään sadon tuhoutumista. Kyllä hän vielä jollain keinolla hankkisi heille lisää ruokaa talveksi, vaikka ottamalla sitten lainaa aatelisilta uutta satoa varten. Hyvällä tuurilla kauppakin jo alkaisi tuottaa syksyllä. Janetille kyllä hänen tulisi kertoa sadon tilanteesta. Missähän tämä oli?


Juuri sillä välin Janet oli laittamassa Lukea nukkumaan. Luke oli ollut hereillä liian kauan yhteenmenoon ja oli sen vuoksi kiukkuinen. Janetilla oli kova työ saada poika kehtoonsa.


Viimein Janet oli saanut pojan nukkumaan kiltisti kehtoonsa. Toivottaessaan hyvää yötä lapsille, hän huomasi Walterin saapuneen huoneeseen. Walter kaatui kömpelösti lattialle ja jäi tuijottamaan perhettään naureskellen itsekseen. Janet pyöritteli silmiään miehelle ja yritti keskittyä lapsiinsa. "Janet, minulla on asiaa", Walter sai sanottua.


Ennen kuin Janet ehti vastata, oli Walter noussut ja siepannut naisen käsivarsilleeen, suudelleen tätä intohimoisesti. "Walter, ei lasten nähden!", Janet huudahti yllättyneesti, mutta mielissään. Yleensä miestä ei kiinnostanut huomioida häntä tällä tavoin.


Janet johdatti hoipertelevan Walterin heidän makuukammariinsa. Sänkyyn päästyään mies jäi tuijottamaan häntä syyllisen näköisenä kuin yrittäen kertoa jotain. "Walter onko kaikki hyvin?" Janet kysyi ihmetellen miehen ilmettä. "On on, minä vain mietin asioita", Walter vastasi vältellen, syyllisyys kuitenkin puristi hänen kurkkuaan. Silti hän ei voinut kertoa Janetille tuhonneensa sadon, jolla heidän olisi tarkoitus elää seuraava talvi. "Hyvä on", Janet vastasi ja suuteli miestä uudestaan.

Seuraavana päivänä todellisuus iski vasten Walterin kasvoja. Lisää satoa oli taas kuollut. Jäljellä ei ollut enää kuin muutama taimi. Walter potkaisi viereistä aitaa vihaisena, manaten tuuriaan. Miten kaikki sattui aina hänelle? Toisaalta hän oli kyllä välillä aina laistanut töistä ja tässä oli lopputulos. Hänen olisi nyt pakko terästäytyä, muuten tässä kävisi huonosti.

*****************


Seuravat päivät Walter teki kaikkensa kunnostaakseen kauppansa tiloja. Mies jopa nikkaroi uudet hyllyt tuotteille, mutta ei silti ollut tyytyväinen lopputulokseen. Ei kauppa ollut tältä näyttänyt, kun hänen isänsä sitä oli pitänyt. Hän oli hyödytön turhake, joka ei onnistunut missään. Voi kuinka hänen olisi tehnyt mieli vain lähteä kauas pois, mutta ei hän voinut. Mitä perheelle sitten tapahtuisi ilman häntä. Kaikesta huolimatta Janet oli hänen vaimonsa, johon hän oli vuosien mittaan kiintynyt kovasti, eikä hän voisi jättää tätä yksin huolehtimaan perheestä.


Sitten tuli aika Luken kasvaa lapseksi.


Luke muistuttaa edelleen paljon isäänsä.


Vaikka Walter oli luvannutkin ryhdistäytyä, ei hän välillä silti voinut olla ottamatta pieniä torkkuja.


Nyt kun Luke oli niin iso, että oli siirtynyt Walterin oppiin, niin Janetille jäi enemmän aikaa hoitaa Idaa.


Walterin jäljelle jääneet neljä taimenta tuottivat lopulta kuitenkin sadon, joten kasveja saatiin edes vähän varastoon. Walter kuitenkin tiesi, että ruokamäärä ei riittäisi syksyä kauemmas, joten hän oli ottanut salaa lainan aatelisilta, jolla hän sai ostettua lisää siemeniä ja lannoitetta uuteen satoon. 


Walter määräsikin Luken kylvötöihin heti alkajaiseksi. Luke otti tehtävän mielellään vastaan ja vietti kaiken liikenevän aikansa pellolla koulun ohella.


Janet huomasi yllätyksenänsä olevansa raskaana. Hän oli onnellinen tajutessaan saavansa vielä yhden lapsen lisää. Hän oli ollut jo tovin siinä uskossa, että lapsiluku olisi jäänyt vain kahteen.


Janet ei tiennyt miten kertoisi Walterille vielä kolmannesta lapsesta. Toisaalta miehen olisi pitänyt itsekkin tiedostaa riskit jo aiemmin, kun oli silloin humalassa hänet sänkyyn halunnut. Silti Janet arveli, että mies ei tulisi pitämään ajatuksesta.


Janet itsekkin stressasi kuinka heidän varansa riittäisivät kolmanteen lapseen. Kauppaa ei saatu vielä auki ja Walter oli kertonut, että ensimmäinen sato ei ollut tuottanut tarpeeksi ruokaa. Nainen ei tietenkään tiennyt Walterin ottamasta lainasta tai ensimmäisen sadon tuhoutumisesta, mutta arvasi, että rahat olivat tiukilla. 


Kauppa oli saatu jo hieman paremmalle mallille, mutta siinä oli silti edelleen paljon tekemistä ennen syksyn avajaisia.


Luke ystävystyi talonpoikien John Cotterin kanssa alemmasta säätyluokasta huolimatta. Heillä tuntui olevan paljon yhteistä ja pojat tulivat hyvin toimeen keskenään. Lukea ei haitannut yhtään, vaikka John olikin vain talonpoika. Yhtä vähän rahaa heidän perheillään tuntui silti olevan.


Tällä kertaa koitti Idan vuoro kasvaa taaperoksi.


Kasvettuaan Idakin näyttää edelleen aivan isältänsä. Janetin ulkonäköä ei tuntunut periytyvän kummallekkaaan lapsista.

**************
Tässä oli Mercereiden osa. Pelaaminen kyseisellä perheellä oli kyllä haastavaa kun kokoajan jonkun perheenjäsenen tarve oli alhalla ja Janet oli kokoajan raskaana, joten hän pääasiassa vain nukkui tai söi koko ajan. Niin ja sato ihan oikeasti pääsi kuolemaan huomaamattani, hups :D 
Mitä mieltä olitte osasta?

6 kommenttia:

 1. Hauska kuinka peli luo toiminnoillaan lisää tapahtumia, hyvin sisällytit kyllä sadon kuoleman tarinaan! Toivottavasti Mercerit nousevat siitä huolimatta ja pystyvät maksamaan lainan takaisin.
  Walter tuntuu olevan kovin huonolla itsetunnolla varustettu, paljon työtä on kyllä tehtävänä, jos hän haluaa alka pyörittämään menestyvää kauppaa. Janet sai onneksi toiveensa läpi ja vielä kolmaskin lapsi on tuloillaan, mielenkiinnolla odotan miten he katraansa elättävät.
  Lapsista kasvoi kyllä suloisia! Luke vaikuttaa myös käytökseltään hyvältä, toivottavasti elämän vastoinkäymiset eivät pääse häntä pilaamaan.

  Hyvä osa oli, mielenkiinnolla odotan seuraavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on kyllä hauska, miten peli luo lisää käänteitä osiin :D Katsotaan, kuinka Mercerien käy. Hyvä, että Walterin huono itsetunto välittyi osassa, se oli tarkoituskin. Luken ja Walterin välillä kyllä tulee olemaan kitkaa, hän kun on enemmän tullut äitiinsä.

   Kiitos kommentista! :)

   Poista
 2. Hei! Tulin vastavierailulle, onkin mukava löytää uutta tarinaa ja etenkin vanhalla kunnon kakkosella toteutettua! RKC on lempihaasteitani, ja tämä vaikuttaa oikein mielenkiinotoiselta. Lukaisin ensimmäisen kierroksen osia, täytyy ottaa paremmalla ajalla kiinni koko tarina. Uusista osista saa huudella, linkitän tämän mielelläni. Mulla on myös tarinablogi Lumotut, joka on hyvin alkutekijöissään ja etenee hitaasti, mutta senkin saa lisätä linkkilistalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun löysit tiesi tänne. Mukavaa saada uusia lukijoita! :) Kakkosen tarinoita kyllä löytyy enää niin harmillisen vähän enää :/ Ilmoittelen tästä lähin sulle uusista osista. Linkitinkin Lumotut myös, pitääpä käydä lukaisemassa sitä!

   Kiitos kommentista! :)

   Poista
 3. Voi ei, vastoinkäymiset vain seuraavat Walteria! Ja mies tietenkin turvautuu alkoholiin kun meno käy sietämättömäksi. Mitenköhän perhe pärjää talven yli, etenkin nyt kun kolmas lapsi on matkalla maailmaan? Toivottavasti Walter ei joudu pulaan ottamansa lainan vuoksi.

  Lapsista kasvoi somia (: Kieltämättä isänsä näköä kummassakin! Ehkä kolmannesta tulee sitten Janetin näköinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo alkoholi tuntuu olevan miehen ratkaisu jokaiseen ongelmaan. Seuraavan kierroksen osasta selviääkin jo sekin kuinka perhe pärjää ja millainen kolmannesta lapsesta tulee.

   Kommenttiisi oli unohtunut vastata, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Kiitos kommentista! :)

   Poista